Hoe kun je bijtincidenten bij honden voorkomen?
Als je hond een ander heeft gebeten, dan is dat voor het slachtoffer heel vervelend, maar ook voor jou en je hond. Door miscommunicatie tussen je hond en een ander kunnen conflicten ontstaan. Als je de lichaamstaal van je hond leert herkennen, kan dit helpen bij het voorkomen van een nieuw bijtincident.
Lichaamstaal herkennen
Als eigenaar ken jij het beste je hond. Het is daarom ook heel belangrijk om de lichaamstaal van je hond te herkennen. Een hond heeft altijd zijn eigen signalen af. Als eigenaar zie je vaak gelijk wanneer je hond zich niet op zijn gemak voelt. Dit kan je zien als je hond begint te trillen of te verstijven. Ook gapen kan een stresssignaal zijn.
Onvoorspelbaar gedrag
Als een hond begint met grommen en gaat dreigen naar een ander, wil jij hem als eigenaar gelijk corrigeren. Toch wordt dit niet aangeraden. Dit is voor de hond juist een signaal om te laten weten dat hij zich niet prettig voelt. Als je dit afstraft, kan het zijn dat hij de volgende keer niet meer waarschuwt, maar juist gelijk begint met bijten. Dit zorgt ervoor dat zijn gedrag onvoorspelbaar zal worden.
Controle over je hond
Als baas is het belangrijk om mentaal de controle over je hond te hebben. Je mag nooit fysiek geweld gebruiken bij je hond. Je hond zal je hierdoor niet meer vertrouwen en kan zijn agressie ook naar jou toe richten.
Een muilkorf dragen
Als je hond onvoorspelbaar is en hij een risico is voor anderen moet jij als eigenaar zorgen dat hij een ander geen schade kan toebrengen. Je kan je hond aanleren een muilkorf te dragen. Een muilkorf wordt ook vaak gebruikt bij honden die op straat alles willen eten. Er zijn bepaalde landen die een muilkorf verplicht stellen. Het is dus nooit verkeerd om je hond hier aan te laten wennen.